Гільзування димоходу

Невід’ємного частиною системи опалення є димохід. Від його конструкції, типу, справності залежить безперебійне функціонування теплового обладнання. Буває декілька видів димоходів, які класифікуються в залежності від матеріалу. Для виготовлення випростовується метал або цегляна кладка. Від матеріалу залежать особливості експлуатації і обслуговування.

Цегляні і металеві димоходи

Найчастіше в будинках використовують димохід із цегли. Матеріал відрізняється теплоємкістю та теплопровідністю. При експлуатації димоходу із цегли є свої нюанси. Якщо відбувається запуск холодного димоходу, це може призвести до поганої тяги. Якщо цегляний димохід піддається негативній дії зовнішніх факторів, то підвищується ризик утворення великої кількості конденсату, швидкого забруднення продуктами згорання. Під час постійного використання димаря, цегляна кладка втрачає свою цілісність, утворюються щілини, що негативно впливає на тягу, стає причиною пожеж. Для уникнення такої ситуації потрібно проводити гільзування димоходу.

Одним з видів є металеві димоходи, які найчастіше використовуються в сучасних будинках. Для виготовлення труби беруть нержавіючу сталь. В виробництві не рекомендовано використовувати оцинковану сталь, адже вона витримує максимум 2-3 сезони. Обов’язково потрібна теплоізоляція, щоб забезпечити нормальне функціонування системи незалежно від погоди. Ізоляція дозволяє уникнути перекидання тяги, задимлення, утворення конденсату і накопичення сажі.

Коли потрібне гільзування

Оскільки в більшості випадків господарі використовують саме цегляні димоходи, виникає потреба в правильному облаштуванні. Гільзовка димоходу обов’язкова в таких випадках:

  • помилки в установці цегляного димоходу, які привели до виникнення зворотної тяги;
  • постійне використання каміна або печі в якості основного елемента обігріву на протязі всього опалювального періоду;
  • велика протяжність димовивідного каналу;
  • димохід проходить через неопалювальне горище;
  • поява рясних потоків конденсату;
  • розгерметизація через руйнування цегляної кладки;
  • часті засмічення на протязі опалювального сезону.

Облаштування димохідного каналу із цегли дозволяє продовжити експлуатаційний ресурс конструкції, мінімізувати негативну дію зовнішніх факторів. Основна перевага гільзовки в забезпечені безпеки під час постійного використання димоходу