Яку теплову гармату обрати: дизельну чи газову?

Яку теплову гармату обрати: дизельну чи газову?

Газова теплова гармата

Для обігріву теплиць та парників часто застосовуються газові теплові гармати. Вони можуть приєднуватися до стаціонарної труби з газом або використовувати мобільний балон. Принцип роботи даної установки нескладний. Всередині пристрою знаходиться газовий пальник, за допомогою якого тепло потрапляє в приміщення. Елемент запалення та вентилятор працюють завдяки мережі в 220 В. Газові теплові агрегати споживають небагато електроенергії — до 500 Вт. Вони безпечні для людини, тому їх можна монтувати у будь-якій будівлі. Мають високий ККД (майже 100%). Газові теплові гармати спалюють кисень, тому приміщення, де вони встановлені потребують постійного провітрювання.

Дизельна гармата для обігріву

Ці установки працюють на дизельному паливі. Вони дуже потужні та мають здатність обігрівати приміщення з великими об’ємами:

  • складські будівлі,
  • виробничі об’єкти,
  • будівництва тощо.

Часто на дизельні гармати встановлюють коліщатка та ручки. Це обумовлено їх великою вагою.

Принцип роботи пристрою нескладний та має два варіанти нагріву:

  • Непрямий.

Такий вид функціонування є більш екологічним, адже спеціальна камера в якій відбуваються всі процеси завжди закрита і до того ж оснащена спеціальними патрубками, які відводять кінцеві продукти горіння. Потужність гармат даного типу різна, але може досягати значення — до 85 кВт.

  • Прямий.

Не вважається безпечним варіантом обігріву жилих будівель та споруд, де постійно знаходяться люди. Такі агрегати, на відміну від перших, мають завжди відкриту камеру. І саме через неї усі продукти горіння потрапляють до опалювального об’єкта. Єдиний плюс гармат прямого нагріву є їх досить високий ККД. Незважаючи на свою низьку екологічність, такі моделі також знаходять застосування. Їх можна встановлювати там, де відсутні люди або їх перебування нетривале. Дизельні прилади прямого нагріву мають потужність від 10 кВт до 100 кВт.

Яку теплову гармату вибрати?

Як і з будь-якою технікою, першочергово треба визначитися для яких потреб ви плануєте купувати гармату і які цілі переслідуєте.

Для об’єктів, де присутність людей обов’язкова встановлюють газові теплові установки. Вони як і дизельні апарати чудово справляються з прогрівом значних об’ємів повітря. Їх застосування передбачає часте провітрювання приміщень, адже в процесі роботи спалюється кисень.

Дизельні теплові гармати краще використовувати для опалення нежитлових об’єктів та будівель, де відсутня необхідність в постійній присутності людини. Особливо це стосується агрегатів з прямим нагрівом.