Заміна стільниці на кухні своїми руками

Якщо кухня була придбана давно і виконана з матеріалів економ класу, наприклад, ДСП, то першим, що вийде з ладу, буде стільниця. З часом стають непридатними і стільниці, виконані з більш дорогих матеріалів, втрачаючи початковий вигляд, і тоді найбільш оптимальним виходом є заміна кухонної стільниці.

З якого матеріалу має бути зроблена стільниця
При виборі стільниці насамперед необхідно орієнтуватися не так на зовнішній вигляд, але в якість матеріалу, з якого вона виконана. Саме від цього залежатиме термін служби та особливості догляду.

ДСП. Стільниці з ДСП популярні завдяки невисокій вартості та широкому асортименту кольорів та розмірів. Вони відносяться до жароміцних матеріалів, які не вимагають особливого догляду. Ламіноване покриття зверху досить захищає поверхню від механічних дій. Плиту можна обробити спеціальним папером, шпоном, плівкою, створити імітацію мармуру чи інших матеріалів. Поміняти кухонну стільницю з ДСП можна самостійно. Однак її головним недоліком є ​​сильна сприйнятливість води. При попаданні вологи на неламінований торець стільниця роздувається, і повернути їй колишній вигляд вже неможливо. Тому при монтажі необхідно особливо дбати про ізолювання торців плити.
Штучний камінь. Штучний камінь дуже схожий на натуральний. Виготовляється на основі акрилу та кварцу, але представлений великою кількістю колірних варіацій завдяки можливості фарбування та додання текстури. Він відмінно протистоїть волозі та високим температурам. Дрібні подряпини, якщо трапляються, непомітні, оскільки фарбування масиву проводиться у всій товщині. Особливого догляду за ним не потрібно. Вага стільниці зі штучного каменю некритична, тому її можна міняти самостійно.
Натуральний камінь. Матеріал абсолютно не схильний до впливу температур. Однак такий матеріал може бути крихким і поглинаючим жир і барвники. До того ж вага кам’яної стільниці значна, приблизно 50 кг на 1 п.м., і коштуватиме вона дорого. Найбільш поширені мармурові, гранітні, базальтові стільниці. Як і штучний камінь, натуральний можна шліфувати та ремонтувати шляхом склеювання.
Натуральне дерево абсолютно екологічний матеріал і чудово виглядає. Але ідеальний зовнішній вигляд зберігається недовго. Так як деревина – матеріал м’який, на стільниці відразу помітні подряпини, тріщини, порізи. Також вона може деформуватися під впливом вологи. Звичні засоби для чищення використовувати не можна. Потрібний особливий догляд, зокрема обробка маслами та полірування. Однак перевага натурального дерева ще й у тому, що воно легко піддається реставрації.
Скляна стільниця виглядає незвичайно, стильно. В експлуатації це найгігієнічніший варіант. На такій поверхні не накопичуються мікроби та частинки їжі, вона не вбирає запахи. Відмінно підходить для стилю ганьби-тік і виглядає дорого. Однак для самостійного встановлення практично не придатна. Вона вимагає особливого догляду та може тріснути під впливом високих температур.
Нержавіюча сталь. Основою такої стільниці є плита ДСП, але на відміну від звичайної плити, що ламінує, ДСП, покрита нержавіючою сталлю, дуже практична. Волога, кислоти, побутова хімія, високі температури нічого цього вона не боїться. Єдиний недолік – окислення продуктів, які обробляються на такій поверхні. Вибір кольору
Вибір кольору – відповідальний момент, оскільки стільниця підбирається до готового гарнітуру і вписується в наявний інтер’єр. По кольоровій гамі стільниця має поєднуватися із фіранками, меблями, кухонним фартухом, кольором підлоги, стін, стелі.

Ось які поради пропонують професійні дизайнери:

Яскраву стільницю вибирати не варто, особливо якщо у дизайні інтер’єру кухні вже використовувалися яскраві фарби. При приготуванні їжі, погляд буде спрямований на стільницю – очі втомлюватимуться.
Пастельні, бежеві тони впишуться вдало. Крім того, на світлій поверхні менш помітні розлучення, дрібні плями, сліди від пальців. Особливо практична з цього погляду поверхня з дрібним рябим малюнком.
Темну стільницю варто вибирати, якщо хочеться створити дорогий та стильний інтер’єр. Однак в експлуатації вона буде не надто зручна, тому що на темній поверхні видно всі забруднення та дефекти, особливо якщо вона глянсова.
Для стилю хай-тек підійде стільниця білого кольору або металева.
Якщо меблі темні, то краще віддати перевагу бежевим або персиковим тонам.
Розміри – як виміряти
Професіонали та досвідчені господині радять купувати цілісну стільницю, яка дозволить об’єднати разом кілька шаф гарнітуру. По-перше, це зручно з точки зору розміщення побутової техніки та приготування їжі – стики не заважатимуть, по-друге, у проміжки між стільницями, якими б незначними вони не були, не провалюватимуться крихти та подібне дрібне сміття.

Замовляти стільницю необхідно ширшу, ніж гарнітур. Потрібно підібрати розмір так, щоб вона нависала над меблевою фу.